Εκδηλώσεις της ΕΙΦ του Π.Κ. Περίοδος Σεπτέμβριος –Δεκέμβριος 2022


 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κ Ρ Η Τ Η Σ

 

 logotipo

 

 

 

 

 

 

Εκδηλώσεις της ΕΙΦ του Π.Κ.

Περίοδος Σεπτέμβριος –Δεκέμβριος 2022

 

Για την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022 η ΕΙΦ του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει μια σειρά διαλέξεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρουσιάσεων για ζητήματα διακρίσεων, συμμετοχής των γυναικών στην έρευνα, γλώσσας και σεξισμού, παρουσίας των γυναικών στην επιστήμη και στο δημόσιο χώρο. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ή σε επιμέρους ομάδες του ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου ανάλογα με το σκοπό της κάθε δραστηριότητας και τους αντίστοιχους σκοπούς του Σχεδίου δράσης για την Ισότητα των Φύλων του Π.Κ., το οποίο υλοποιούν. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ενώ ανακοινώσεις και προσκλήσεις για την κάθε εκδήλωση θα δημοσιοποιούνται έγκαιρα.

1.       ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα παρουσιάσεων για τη θεματική των διακρίσεων περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστήρια. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης, την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022, με παράλληλη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης, ενώ τα εργαστήρια/βιωματικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης. Απευθύνονται στις/στους φοιτήτριες/τές, και στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος. Στόχος είναι τόσο η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διακρίσεων, όσο και η απόκτηση ειδικευμένης γνώσης. Στο επίκεντρο των διαλέξεων και των σεμιναρίων βρίσκονται τα ζητήματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού. Για το πρόγραμμα των διαλέξεων και εργαστηρίων επισκεφθείτε: https://www.eif.uoc.gr/index.php/el/ekdiloseis-drastiriotites-eif-hmenu/415-seminaria-kai-dialekseis-gia-tis-diakriseis.

2.      ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΜΗΝΑΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/WORKSHOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

  1. Εργαστήριο (workshop) με θέμα: «Εκπαίδευση και άσκηση στη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων». Απευθύνεται στις νέες ερευνήτριες (μεταπτυχιακές φοιτήτριες, υποψήφιες διδακτόρισσες και μεταδιδακτόρισσες), με στόχο την άσκησή τους στη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων και τη δημιουργία δικτύου συνεργασιών (networking). Το εργαστήριο είναι διάρκειας 2 μηνών (30 Σεπτεμβρίου – 23 Νοεμβρίου 2022) και θα υλοποιηθεί διαδικτυακά, με   περιορισμένο αριθμό συμμετεχουσών, κατόπιν πρόσκλησης και δηλώσεων συμμετοχής. Για το πρόγραμμα του εργαστηρίου επισκεφθείτε: https://www.eif.uoc.gr/index.php/el/ekdiloseis-drastiriotites-eif-hmenu/432-workshop-ekpaidefsi-kai-askisi-sti-syntaksi-erevnitikon-protaseon-kai-sti-dimiourgia-diktyou-synergasion-networking-2
  2. Σεμινάριο με θέμα: «Gender Equality in Research and Innovation». Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΚ. και θα υλοποιηθεί διαδικτυακά, στις 5/10/2022. Στόχος είναι η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση όλης της ερευνητικής κοινότητας του ιδρύματος για τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής των φύλων στην έρευνα και τις έμφυλες προκαταλήψεις στον ερευνητικό χώρο. Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου επισκεφθείτε: https://www.eif.uoc.gr/index.php/el/ekdiloseis-drastiriotites-eif-hmenu/414-seminar-gender-equality-in-research-and-innovation

3.     ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Διμηνιαίο σεμινάριο με τίτλο «Σεμινάριο για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας: Διαλέξεις και εργαστήρια». Το σεμινάριο συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη θεμάτων γλώσσας και φύλου, γλώσσας και ταυτότητας, σεξισμός και δημόσιος λόγος, και εργαστήρια άσκησης στη χρήση μη σεξιστικού λόγου. Απευθύνεται στους φοιτητές/τριες και στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, με στόχο την ενημέρωση και άσκηση στη χρήση μη σεξιστικού λόγου/γλώσσας. Η υλοποίηση του θα γίνει διαδικτυακά, την περίοδο 09/11/2022 - 21/12/2022), κάθε Τετάρτη και ώρα 16:00 μ.μ.-18:00 μ.μ., με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν. Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου επισκεφθείτε: https://www.eif.uoc.gr/index.php/el/ekdiloseis-drastiriotites-eif-hmenu/417-seminario-gia-ti-xrisi-mi-seksistikis-glossas

3.     ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ -ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με στόχο την μεγαλύτερα ορατότητα των γυναικών στην επιστήμη και στο δημόσιο χώρο έχει οργανωθεί

(α) σειρά παρουσιάσεων στα μέσα ενημέρωσης του ΠΚ (περιοδικό Τρίτων, ραδιοφωνικοί σταθμοί), γυναικών, μελών του ΠΚ, με διακρίσεις στην επιστήμη ή/και στη Διοίκηση. Η πρώτη παρουσίαση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2022 και η δεύτερη στα τέλη του 2022 ή αρχές 2023.

(β) Webinar με θέμα «Including Early Modern Women and Feminist Philosophers in the Undergraduate Philosophy Curriculum» από τον Καθηγητή Gary Ostertag (CUNY Graduate Center). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις αρχές του Δεκεμβρίου και απευθύνεται σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Webinar είναι η ανάδειξη του ρόλου της φεμινιστικής φιλοσοφίας και των γυναικών στη νεότερη φιλοσοφία.

Οι δράσεις και τα προγράμματα των διαλέξεων-προγραμμάτων θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΕΙΦ και στα University News. Αιτήσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται στην Γραμματεία της ΕΙΦ.