Παναγιώτα Φατούρου

Sofia Avatar

Emailfaturu@csd.uoc.gr

Η κ. Φατούρου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Υπήρξε (δύο φορές) επισκέπτρια καθηγήτρια στο School of Computer and Communication Sciences, École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην Ελβετία. Πριν το διορισμό της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εργαζόταν στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει επίσης εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνήτρια στο Max-Planck Institut für Informatik στο Saarbrücken της Γερμανία και στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παράλληλη και κατανεμημένη επεξεργασία.

Από τον Οκτώβριο του 2019, η κ. Φατούρου είναι η Πρόεδρος (Chair) του Συμβουλίου της ACM στην Ευρώπη (ACM Council Europe), καθώς και εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου από τον 2015. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος (Member at Large) της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής (Steering Committee) του συνεδρίου ACM SIGACT-SIGOPS Symposium on Principles of Distributed Computing, το οποίο είναι το κορυφαίο συνέδριο στην ερευνητική της περιοχή παγκοσμίως, καθώς και της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής (Steering Committee) του International Conference on Principles of DistributedSystems. Έχει διατελέσει συντάκτρια (editor) της στήλης Distributed Computing του Bulletin of the European Association for Theoretical Computer Science (BEATCS). Έχει διατελέσει διακεκριμένη ομιλήτρια της ACM, ενώ το 2020 διακρίθηκε ως Featured ACM Member. Ήταν η PC co-Chair του 20thInternational Conference on Principles of Distributed Systems (OPODIS 2016) και του 19th International Symposium on Stabilization, Safety, and Security of Distributed Systems (SSS) 2017 (track Distributed Computing and Communication Networks).

H κ. Φατούρου ήταν συντονίστρια του Transform, ενός Marie-Curie Initial Training Network (MC-ITN). Η κ. Φατούρου ήταν επίσης κύρια ερευνήτρια (μαζί με τον Καθ. Μανόλη Κατεβαίνη) του έργου GreenVMπου χρηματοδοτήθηκε από τη Δράση ΑΡΙΣΤΕΙΑ του Υπουργείου Παιδείας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας στο COST Action Euro-TM, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορα άλλα ερευνητικά και αναπτυξιακά  προγράμματα (εκ των οποίων τα περισσότερα χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Διατελεί εκπρόσωπος της χώρας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής (management committee) του European Network for Gender Balance in Informatics (CA19122). Έχει διατελέσει expert reviewer της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) και έχει εργαστεί ως αξιολογήτρια σε προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ.

To 2018 διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης (Chair of the Evaluation Panel) του Minerva Informatics Equality Award, Informatics Europe. Τον Ιούλιο του 2018 ίδρυσε το Ελληνικό Παράρτημα της ACM για τις γυναίκες στην επιστήμη (Greek ACM-W Chapter), στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη σχεδόν όλες οι γυναίκες ακαδημαϊκοί σε Τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής στην Ελλάδα. Έχει επίσης διατελέσει Επιστημονική Διευθύντρια και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Θερινού Σχολείου για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, στην Τεχνολογία, στη Μηχανική και στα Μαθηματικά (WISTEM 2019).


Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 297 guests και κανένα μέλος

 

ΟΜΑΔΕΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ_eif_3.jpg