Συμπεράσματα για τους Φοιτητές/τριες

 Συμπέρασματα για τους Φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Απόφοιτοι/ες του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδ

Προπτυχιακές Σπουδές

  1. Οι Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Αγωγής και Φιλοσοφικής, παρουσιάζουν μια δυσαναλογία ως προς το πλήθος προπτυχιακών φοιτητών/τριών. Συγκεκριμένα, με μόνη εξαίρεση το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, στο οποίο οι φοιτητές αποτελούν την πλειονότητα, σε όλα τα υπόλοιπα Τμήματα των Σχολών αυτών οι φοιτήτριες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα. Τα ποσοστά των φοιτητριών στα Τμήματα αυτά κυμαίνονται από 66.03% έως 93.54% με τη μεγαλύτερη δυσαναλογία φύλου στο Π.Τ.Π.Ε.  
  2. Στις Σχολές Θετικών Επιστημών η εικόνα είναι μικτή. Στα Τμήματα της Βιολογίας και της Χημείας είναι περισσότερες οι γυναίκες με ποσοστά 67% και 64.5%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στο Τμήμα Φυσικής και πολύ περισσότερο στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών υπάρχουν περισσότεροι φοιτητές από φοιτήτριες. Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φυσικής το ποσοστό των φοιτητριών είναι 36%, ενώ στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών το ποσοστό αυτό είναι 19%.

Για τα Τμήματα στα οποία οι διαφορές στα ποσοστά είναι μεγάλες, η ΕΙΦ θεωρεί ενδιαφέρον να μελετηθούν ποσοστά ανδρών-γυναικών αντίστοιχων Τμημάτων σε άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και ίσως και στην Ευρώπη.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

  1. Σε όλα τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκτός των Τμημάτων Βιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών, το ποσοστό των φοιτητριών αυξάνεται από το προπτυχιακό στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Στα Τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Βιολογίας, τα ποσοστά γυναικών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι λίγο αυξημένα συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά στο προπτυχιακό πρόγραμμα. Στην Ιατρική Σχολή, η αναλογία φοιτητριών-φοιτητών είναι σχεδόν διπλάσια. Στα Τμήματα  των Σχολών Επιστημών Αγωγής, οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών φοιτητών και φοιτητριών μειώνονται στο επίπεδο των Μεταπτυχιακών σπουδών. Στη Σχολή Κοινωνικών επιστημών, η εικόνα είναι μικτή. Το ίδιο ισχύει και για τη Φιλοσοφική  Σχολή, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας παρατηρείται αύξηση της αναλογίας αλλά στα υπόλοιπα Τμήματα το αντίθετο.  
  2. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αναλογίες μεταπτυχιακών φοιτητριών/ών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες προπτυχιακών φοιτητριών/ών, μειώνονται στα 11 από τα 17 Τμήματα/Σχολές του ΠΚ.
  3. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών  (Τμήματα Φυσικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών) έχουν διαφορά  ποσοστών μεγαλύτερη του 30% υπέρ των ανδρών.
  4. Αντίθετα, στα Τμήματα Π.Τ.Δ.Ε., Π.Τ.Π.Ε., Φιλολογίας, Βιολογίας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ψυχολογίας, Οικονομικών και στην Ιατρική Σχολή οι διαφορές στα ποσοστά γυναικών-ανδρών είναι μεγαλύτερες του 30% υπέρ των γυναικών και συγκεκριμένα στα Τμήματα Π.Τ.Π.Ε., Φιλολογίας και Ψυχολογίας, η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη του 60%.

Η ΕΙΦ θεωρεί ενδιαφέρον να μελετηθούν οι λόγοι που οδηγούν στις διαφορές που επισημάνθηκαν παραπάνω μεταξύ των αναλογιών φοιτητριών-φοιτητών στις προπτυχιακές και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Σπουδές σε επίπεδο Διδακτορικού Διπλώματος

  1. Σε όλα τα Τμήματα των Σχολών Επιστημών Αγωγής και Φιλοσοφικής, παρατηρούμε μεγάλη πτώση των αναλογιών από το μεταπτυχιακό επίπεδο στο επίπεδο Διδακτορικών σπουδών (παρά το μεγάλο αριθμό γυναικών που φοιτούν σ’ αυτά τα Τμήματα).
  2. Στα περισσότερα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών παρατηρούμε επίσης πτώση των αναλογιών.

Η ΕΙΦ θεωρεί ενδιαφέρον να μελετηθούν οι λόγοι που οδηγούν στις παραπάνω διαφορές. Θεωρεί επίσης θεμιτή τη μελέτη στατιστικών που θα δείχνουν το ποσοστό των Υποψηφίων Διδακτόρων που έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε άλλα Πανεπιστήμια.  


Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος

 

me_mia_matia.jpg