Εργαστήριο Διδακτικής Άσκησης και Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΕΔΑΕΕ) [ΦΕΚ 177/2.8.2000]
Τμήμα/Σχολή: Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
Διευθύντρια: Αικατερίνη Δαλακούρα, Αναπλ.Καθηγήτρια
ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αποστολή, Ιστορική Εξέλιξη: Αρχικά, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του το Εργαστήριο είχε κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των φοιτητών και των φοιτητριών των τριών τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Π.Κ. σε θέματα της Διδακτικής τους Άσκησης στα συνεργαζόμενα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αποστολή αυτή του Εργαστηρίου έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα, αλλά έχουν προστεθεί -κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία- κι άλλοι στόχοι που αφορούν ευρύτερα τη διερεύνηση εκπαιδευτικών θεμάτων συγχρονικά αλλά και ιστορικά, όπως και την έρευνα σε θέματα φύλου. Έτσι, το Εργαστήριο σήμερα στοχεύει στην υποστήριξη της έρευνας που αφορά στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και στην Ιστορία του Φύλου ΚΑΙ στη σχολική Παιδαγωγική (θέματα Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτικής).
Στόχοι και Στρατηγική: Η προώθηση της έρευνας στις θεματικές: (α) Ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης (θεσμοί, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις), (β) ιστορία της γυναικείας εγγραμματοσύνης (γυναικείος Τύπος, εκδόσεις), (γ) των κοινωνικών παρεμβάσεων (συλλογικότητες, φεμινισμοί και πολιτική, σεξουαλικότητα και αγωγή) (Οθωμανικός χώρος, Βαλκάνια, Ελλάδα), (δ) Διδακτική μεθοδολογία, διδακτική άσκηση, αναλυτικά προγράμματα σπουδών, έρευνα δράσης.
Στρατηγικές: (α) η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα ερευνητικά προγράμματα στις προαναφερόμενες θεματικές, (β) η εκπόνηση μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στα εν λόγω ερευνητικά πεδία και (γ) η άσκηση των νέων ερευνητριών και ερευνητών στην υποβολή ερευνητικών προγραμμάτων για χρηματοδότηση.
Ιστότοπος: https://keme.uoc.gr/index.php/el/ergastiria/anthropistikes-epistimes/didaktikis-askisis-kai-ekpaideutikis-ereunas
Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο, Εργαστήριο Φύλου
Το διεπιστημονικό Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο (Εργαστήριο Φύλου) του Πανεπιστημίου Κρήτης στοχεύει στη δημιουργία και υποστήριξη ενός δημιουργικού ερευνητικού περιβάλλοντος και στην διασφάλιση ανοικτής και διεπιστημονικής συνεργασίας και έρευνας για το φύλο και την ισότητα. Ιδρύθηκε το 2004 (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ/ΕΠΕΑΚ) και αρχικά περιλάμβανε τρία Ακαδημαϊκά Τμήματα (Κοινωνιολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών). Το 2009 το Εργαστήριο απέκτησε ανεξάρτητη νομική ισχύ. Έκτοτε λειτουργεί σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας και την ενεργό συμμετοχή των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας. πολη Γάλλου (Ρέθυμνο) όπου έχει και την έδρα του αρχειακού υλικού του και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων του όπως εργαστήρια, ημερίδες, συνέδρια κ.α.
Το Εργαστήριο Φύλου διεξάγει, υποστηρίζει και στεγάζει έρευνες και μελέτες που εστιάζουν στο φύλο και την ισότητα. Έχει διασφαλίσει συνεργασίες με άλλα ομοειδή Ερευνητικά Κέντρα και Οργανισμούς και είναι πάντα ανοικτό σε συνεργασίες με μελετητές με στόχο την μελέτη, κατανόηση και υπέρβαση έμφυλων και κοινωνικών διακρίσεων. Το Εργαστήριο προωθεί πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην έμφυλη ευαισθητοποίηση εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κοινωνικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας γενικότερα. Εργαζόμενο προς αυτό τον σκοπό, το Εργαστήριο διοργανώνει δράσεις διάχυσης και συνεργασίας με εταίρους και το ευρύ κοινό, όπως συνέδρια, παρουσιάσεις, εκθέσεις, ανοικτές διαλέξεις και συζητήσεις στην πανεπιστημιούπολη και εκτός.
Το Εργαστήριο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για διδασκαλία και διαλέξεις, καθώς και μια εκτενή έκθεση αποδελτιωμένου υλικού που είναι διαθέσιμο σε φοιτήτριες/τες, ερευνήτριες/τες και κάθε ενδιαφερόμενη/ο για ζητήματα φύλου και ισότητας.
Διευθύντρια Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Κοινωνιολογίας
( Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)